Thursday, August 23, 2012

Stockholm får Stella McCartney butik

Photo: StellaMcCartney.eu
I februari 2013 får Stockholm en Stella McCartney-butik på Mäster Samuelsgatan 3 i Biblioteksstan, som området nu så fint kallas. Biblioteksstan har inget med böcker att göra, utan heter så för att det ligger på och omkring Biblioteksgatan i centralaste centrala Stockholm. 


- Stella McCartney har under lång tid stått på vår önskelista över varumärken som vi vill etablera och det är därför mycket glädjande att hälsa Stella McCartney välkommen till Bibliotekstan, säger Henrik Egnell, Chef Affärsutveckling Butik på Hufvudstaden. 

Stella McCartney är ju fantastisk, eller hur? Tror hon har inspirerat många med sitt samvetstänk. Inga skinnprodukter och det verkar som om produktionen är så schysst det bara går. Egentligen är det konstigt att vi så länge accepterat att saker produceras under något annat än bra villkor. Det borde ju varit en del av industrialismen från början. Men saker och ting är ju sällan som de borde vara. Förhoppningsvis, och jag vill gärna tro att det är så, blir allting i alla fall bättre. När det gäller miljö- och etiktänk inom modebranschen verkar det i alla fall vara så.

Det finns mycket i höstens kollektion som jag gillar. Det stickade är ljuvligt. Men jag har svårt att tro att jag själv skulle känna mig som något annat än mjuk tant i både stickad kofta och knälång stickad kjol i samma garn. Å andra sidan inget som jag behöver bekymra mig om eftersom jag inte har cirka 5785 kr över till en kofta denna månaden, eller nästa, eller kommande år. Men man kan ju låta sig inspireras till att hitta liknande secondhand eller kanske till och med till att ta fram stickorna. Prismässigt är ju då Stella McCartney ändå överkomligt om man jämför med andra internationella designers. Och just därför kommer nog en Stockholmsbutik att funka fint. Tror det är mycket hos Stella som tilltalar modesvenskarna.  (stilen, priserna, gröntänket)

Jag törs dock förutspå att vad som kommer att sälja allra mest i butiken är de här:

De undersköna veckotrosorna förpackade i egen liten byrå. Kostar "bara" 180 Euro.


Monday, August 20, 2012

You and me, Peter JensenJag älskar verkligen Peter Jensen. Kläderna alltså. Personen Peter Jensen har jag aldrig träffat, fast jag är rätt säker på att jag skulle gilla honom. Att jag inte lyckats få inbjudan till visningen var jag mycket ledsen för, men det visade sig att det gick att lösa ändå och jag var mycket förväntansfull när den första modellen traskade in, i oklanderligt strukna 60-talsinfluerade preppykläder i starkt grönt och med strumpor nedhasade i de platta herrskorna, till The Turtles fina "Happy Together". Och jag fick faktiskt gåshud. Allt var precis sådär perfekt som livet aldrig riktigt blir.
Photo: Copenhagen Fashion week

Det verkliga livet är ibland perfekt, men då på helt andra sätt. Sällan särskilt välstruket, och oftast saknas soundtrack. När det gäller det verkliga livet är strävan efter perfektion snarare en potentiell risk för raka motsatsen. Men när det gäller mode är det väl just den här längtan och drömmen om hur det skulle kunna vara som är så lockande. När kombinationen av kläder, musik, färger och stämning ger löften om en sorglös tillvaro där allt hänger ihop. Där man själv är en tydlig karaktär, med skarpa konturer i en berättelse om sig själv. 

Photo: Copenhagen Fashion week
I Peter Jensens vårberättelse ingår jätteportföljer. Perfekta för konststudenten att bära sina alster i. Kanske inte lika praktiska för den som bara önskar att man bar omkring på teckningar men i själva verket mest fyller väskorna med kvitton, nycklar, fruktstund och blöjor. Men ack så fin den är. 

I Peter Jensens berättelse är vi studenter i ett modernt och färgglatt 60-tal. Färgerna är hans starkaste sida, i kombination med sammanblandningen av traditionellt dam-och herrmode. 

Photo: Copenhagen Fashion week
Rosarutiga shorts med skjorta i samma tyg och så en rosa kavaj på det kräver sin bärare. Kanske inget för kontoret, men fint är det. Och nog skulle vardagen kännas lite roligare om fler män gick klädda så här. 

Photo: Copenhagen Fashion week
Som tjej är det nog betydligt lättare att köpa hela paketet. Jag skulle absolut kunna tänka mig att jag skulle vara mycket "happy together" med mig själv i rosa byxor, tantbeiga strumpor, bruna brogues och  skjorta.

Photo: Copenhagen Fashion week
Färgerna dominerades av Peter-Jensen-grönt- och rosa men han visade även några svartvita looks. Maskulint stiligt och snyggt.

Photo: Copenhagen Fashion week

Photo: Copenhagen Fashion week

Photo: Copenhagen Fashion week

Photo: Copenhagen Fashion week

Det var inte bara visningen som inspirerade. Publiken var veckans tjusigaste.
Den här tjeje, hon till höger med vit blus och band i håret, hade en helt fantastiskt fin rosa 60-talskappa med liten pälskrage. Tyvärr hade jag inte sinnesnärvaro nog att fotografera henne utanför. 


Väldigt suddig bild. Men längst upp på raden mitt emot syntes de danska bloggarna Marie Myrhöj (www.nemesisbabe.dk) och Yin Pang (www.pangcakes.com) som var väldigt söta i sina rosa små kjolar och Marie med stor rosett i håret. 


Leopardmönstrade skor till rosa, fint!

Min vän Jenny (backinmyday.dk) jobbade för The Fashion spot, resultatet av hennes spaningar under veckan finns här
Friday, August 17, 2012

Copenhagen Fashion Week del 1

Efter ett långt och osminkat sommarlov med diverse grovjobb, som till exempel avloppsstopp och soptippsbesök, tog det ungefär en heldag att komma i något sånär modevecksmässig yttre form. Men efter att ha noppat, klippt, filat, lackat och putsat var jag i princip redo för att mingla med det danska modefolket. Skall man välja någon stad att modemingla i efter att spenderat sommaren i gummistövlar och sorgkanter så är Köpenhamn med sin avslappnade attityd den bästa. Här serveras ingen champange utan det är öl som gäller. Stilettklackarna är få till förmån för årets populäraste sko: Nike free run i starka färger.

Danska modemänniskor utanför Forum
Väl i Köpenhamn mötte jag min nya väninna Jenny. Jenny besitter många av de egenskaper jag själv lider brist på, som till exempel organisations- och strukturförmågor, och hade mycket föredömligt mailat listor och scheman så att även jag kunde försöka få tag i listplatser till visningarna. Det gick väl sådär, trots att jag på jennys inrådan fröskte framställa mig som både viktig och framgångsrik. Men det visade sig att det inte var särskilt svårt att komma in ändå. Bara att haspla ur sig något snabbt på svenska och se bestämd ut. (Precis som i nattklubbskön hänger allt på blicken, man måste se ut som om det är en självklarhet att man tillhör.) Men det kändes också som om modehypen lagt sig något och uppslutingen kring tälten vid Forum var inte riktigt lika stor som tidigare. Framförallt såg vi få svenska modepersonligheter och bland de internationella bloggarna syntes främst Yvan Rodic, alias The Facehunter. Det är väl kanske så att Köpenhansveckan är främst inköpsinriktad. Bland märkena som ställde ut på Gallery, den stora mässan på Forum, var alla positiva. Minimarket hade haft besök av Louisaviaroma som lagt en order på massor av sidenplagg. För Minimarkets skor finns annars ett stort rum i mitt hjärta och garderob, i ekonomin tenderar de dock att lämna stora hål. 
Tjusiga shoes från Minimarket
Att få se Peter Jensens visning var veckans höjdpunkt. Mer om den strax.