Tuesday, August 30, 2011

August 30

everything VINTAGE/2ndHAND

Sunday, August 28, 2011

Style Diary August 29

coat VINTAGE; top LINDEX; skirt MONKI; shoes VINTAGE; socks H&M


Saturday, August 27, 2011

Höstmusik

Om du som jag tillhör den utrotningshotade skivköpararten kan jag tipsa om att följande favoritmusikanter släpper nytt i höst: Bon Iver, Ane Brun, Jayhawks, Björk, Feist, Anna Ternheim.
Det är ju i och för sig intressant även om du köper låtarna helt digitalt... Själv är jag kanske lite gammalmodig, gillar att ha en skiva, ha ett konvulut (stavas det så?) att titta i, texter att läsa, och att infoga skivan bland sina släktingar i samlingen (gengre och bokstavsordning tack vare Henrik, organisation har aldrig varit min starka sida).


- Posted using BlogPress from my iPhone

Just precis så här

Sista sommarvärmen hänger kvar. Sitter i solstolen på altanen och tittar på de första höstlöven som trillat ned på det mörka trägolvet. Det blåser i träden och trots att solen skiner och temperaturen är runt 20 grader så känns det att det är förändring i luften. En årstid är på väg att gå över i en annan. Sensommar blir till höst och äpplena börjar mogna. Förra året kom den första snön i slutet av oktober. "Den försvinner snart, det kan ju inte bli vinter redan" tänkte jag då och väntade med att tömma krukorna på jord och blomskelett. Men snön lade sig tillrätta och mer kom för att stanna ända fram till april. Krukorna sprack en efter en. Det är den längsta vinter jag varit med om och särskilt kul var det inte. 

Tanken på att vi snart är där igen har framkallat viss ångest, men när jag tittar på Opening Ceremonys lookbook för hösten och vintern 2011 så känns det hela faktiskt mycket lättare. 
Det där med snö känns plötsligt nästan lite lockande.

Bara man får gå omkring i den iklädd rutig tweed och färgglada strumpbyxor.

Eller vara sådär 60-talsfin i snövit a-linjeformad kappa med trekvartsärm, onchalant svingandes ett perfekt turkost paraply.

Njuta av kylan i yllebyxor och rosa strumpor.

Och bara ha det sådär himla härligt.

Pyssla lite bland all bråte

Just rökning är jag väl kanske inte så särskilt sugen på, men kombon grova ull/tweed-plagg och turkosa strumpbyxor är väldigt tilltalande.

Plötsligt vill jag ha långt hår (eller det vill jag väl egentligen alltid) och kortärmad stickad rosa tröja (borde verkligen gå att hitta vintage, ut å leta)
Klänningen, strumpbyxorna (igen) precis så vill jag ha det. Prydligt men lite "off". Ordentlig men samtidigt lite dekadent. Blått, brunt och turkos. Good girl gone bad. Preppy grunge. "Vilar lite"

Man måste ju vara snygg när man tvättar också.

Kontrasten mellan den väldigt prydliga och piffiga klänningen och det fula i tvättmaskiner och plastflaskor är så snygg.

Je ne sais qoui

"shot by Theo Wenner! Featuring models and friends of OC Frankie Rayder and Ashley Smith, styled by Lester Garcia. Wesley O'Meara was on hair and Sara Glick did her thing on makeup."


Se mer här.

Wednesday, August 24, 2011

Tänker mycket på

den här klänningen från Jil sanders aw2011-kollektion. Har varit frestad att köpa vintageklänningar i liknande tyg, men det kan liksom aldrig bli lyckat. Grejen med den här klänningen är kombinationen av form och mönster. Ett liknande blommigt mönster i blått, grönt, orange och vitt går säkert att finna på 60-och 70-talsplagg men då blir det bara helt vanliga tantklänningar. Liknande form kan kanske hittas men då säkerligen i svart. Raf Simons har för Jil Sander skapat en alldeles egen maximalistisk minimalism. Minmalistiska former men maximalistiska färger. Och så skorna i samma mönster. det hade varit något det - att alltid matcha skor och klänning.

Läser senaste numret av

Under the influence och ett citat fastnade
 " A person needs a little madness, or else they never dare to cut the rope and be free"
 - Nikos Kazantzakis

- Posted using BlogPress from my iPhone

Mer vintageshopping
Och här är väskan jag köpte förra veckan på stadsmissionen på Nytorget. Liten damig 60-tal med lång axelrem, precis som jag vill ha det.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Nästan YSL
Mitt senaste loppisfynd är ett par loafers med lite rågummikilklack.Märket är inte YSL (tyvärr) utan SYL= Silvia Young Line...

I kassen hamnade även lite spets och broderier. Som vanligt. Vet nu inte riktigt vad jag skall göra med all gammal spets dom jag samlat på mig.-

Kanske får jag göra en enda ihoplappad klänning av alla olika små dukar och bitar jag har.

Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, August 23, 2011

Lite guldknapp

Bilder från stureplan.se
Guldknappen gick ju av stapeln för inte allt för längesedan. Denna 30-åriga modeutmärkelse gick i år till Dagmar. Stort grattis! I senaste numret av Damernas Värld (som ju är de som arrangerar hela galejet) kan man läsa en längre intervju med de tre systrarna. De berättar bland annat om hur de inspirerats av sin farmor Dagmar som alltid sydde och fixade. Och om filosofin bakom märket. 

"Hållbarhetstanken ingår i vår grundfilosofi. Det är en utmaning i en bransch som hela tiden suktar efter nytt." säger Sofia. 


Det skulle lätt kunna vara tomma ord i en tid då ekologi och hållbarhet är på modet, men i Dagmars fall lever de verkligen upp till sina ideal.

 Bara det att Guldknappen juryn i sin motivering tar upp just denna hållbarhetstanke tyder på att modebranschen äntligen börjat fatta. "Juryn har imponerats av hur företaget föredömligt lyckats förena miljöetiskt tänkande med hög modegrad"

Jag köpte in Dagmar till Mint & Vintage redan hösten 2005, det var då systrarnas andra kollektion. Jag föll för de både form- och materialmässigt mjuka koftorna och de otroligt fina (men kanske något svårburna)stickade klänningarna. Första inköpet var kanske inte helt lyckat men vi höll fast vid Dagmar, övertygade om att allt fler skulle börja uppskatta deras fina kvaliteér och användbara plagg, och efter några säsonger rullade det på riktigt bra. Och innan vi stängde 2009 var Dagmar vårt bästsäljande märke.   Och plaggen håller verkligen. 
"Ett Dagmarplagg är ingen dagsslända, det skall gå att använda hela livet" säger Kristina i intervjun med DV. Och även detta måste jag hålla med om. En av mina favoritkoftor från hösten 2006 används varje vinter. Och den har inte förändrats ett dugg. Inga noppor, inga uttöjda ärmar eller lossnade knappar. 
Men Dagmar handlar absolut inte bara om hållbarhet, då hade det varit ganska trist, nej deras framgång ligger i kombinationen av hållbarhet och det som guldknappsjuryn kallar "hög modegrad", ett ord som ofta används i modesammanhang och som väl egentligen betyder att något är trendigt, á la mode, men utan de negativa aspekter som ord som just trendigt medför. Trendigt fast inte för trendigt. Snyggt, välgjort, i tiden, en egen konsekvent stil etc. 
"Dagmar riktar sig till moderna och starka kvinnor oavsett titlar och ålder. Kvinnor som precis som vi vägrar att infoga sig i något fack."
Visst det låter det bra. Hoppas på stor framgång för Dagmars barnbarn. 
En tidigare guldknappsvinnare är Carin Wester som var väldigt fin i klänning från egna märket. Man blir ju lite sugen.... Marina Kereklidou (som stylat Dagmarvisningar och ofta syns i deras kläder) brukar alltid vara snyggast av alla på alla galor tycker jag. Nu har hon klippt sig. Modigt och coolt, men kanske inte snyggast av alla just denna dag.
En annan snygg brud är ju Elin Kling. Jag är medveten om att jag vid flertal tillfällen uttryckt mig något bittert om denna dam. Det är inte alls meningen, jag är väl kanske ändå bara lite avundsjuk på hennes snygghet och framgång...På guldknappen var hon verkligen urtjusig.

Gunilla Pontén är alltid en källa till inspiration. Hon utstrålar både mode- och livsglädje. Jag vill bli som hon när jag blir stor.
Monday, August 22, 2011

Ida Skovmand och sista skriket

Jag brukar ju sucka över att jag stressar runt på det oändliga internätet utan att finna varken inspiration eller passion för någonting. Att ju mer man klickar och läser desto tommare känns hjärtat och till slut går jag överhettad och utmattad och lägger mig med en känsla av att jag inte vet någonting om någonting. Ungefär. Men så finns det små oaser av briljans här och var, och det är just jakten på dessa som gör att jag trots den allt som oftast obehagliga eftersmaken titt som tätt ägnar ganska så mycket tid ändå till att just klicka, läsa, klicka vidare.
Ida

Ida Skovmand är en av mina favoriter i modesverige. Hon syns inte på vimmelbilderna på stureplan.se eller på första raden mellan Elin Kling och Columbine under modeveckorna, men hon skriver finurligt, smart och intressant (kanske just därför) på Sydsvenskan.se. Hennes blogg "Sista skriket" handlar om "mode i världen och världen i modet". En formulering som bara den är värd att avundas. Har du inte läst Idas blogg så gör det nu.

Jag var ju inne på det här med skolstart alldeles nyss. Ida beskriver processen så mycket bättre i inlägget This coat will save your life, här. 

"Kanske gör en ny merionullskappa varken till eller från. Men att ta på sig den, drömma om den, drömma om snart, kanske visst är ett sätt att leva i nuet, för när man knäpper den om sig, klackar sig fram genom stan, bitchslappad av tidiga löv, är det som om vinden verkligen viskar, eller är det ullen: nu, nu, nu, NU är en ny tid. Den nya tiden är nu!"

Skolstart

Jag brukar alltid gilla den här tiden på året väldigt mycket. När luften blir svalare, mornarna fulla av dagg och dimma och skolorna börjar. Jag brukar alltid känna mig klar med sommaren. Men i år kom hösten så plötsligt. Vi var i Skåne lite för länge och när vi kom hem var det som om sommaren redan var slut trots att det bara var början av augusti. Känner inte riktigt att jag badat klart för i år, men men inget  man kan göra åt det. Tiden har sin gång.

Nu har jag i alla fall bestämt mig för att jag skall gå fortsättningskursen i journalistik på Poppius i höst och då känns då känns hösttanken plötsligt så mycket mer lockande. Jag skall också få börja skolan. Och det vill jag gärna göra i dessa plagg: Kofta från  Rika Skor från Jeffrey Campbell (som tyvärr är slutsålda) Tjusig Klänning från  DreamandawakeVintage väska och peterpankrage från  Etsy.

Det var det här med tiden...


Det här är vad jag hade på mig den 10e augusti, för drygt 10 dagar sedan alltså. Idag fick jag en stund över för att lägga upp en liten animation. Det är inte klokt vad lite tid man har med två små små barn. Det är ibland väldigt frustrerande. Jag har så många ideér och tankar som jag vill förmedla. Hade bland annat tänkt recensera visningar från modeveckan. Har tittat och tänkt men sen är det som vanligt plötsligt för sent. Fokus är riktat åt ett annat håll innan jag hunni samla ihop vad jag sett och tänkt. Tänker att jag skall ägna kvällarna åt att skriva å blogga, men när barnen väl sover sött i sina sängar (jag är väldigt svag för allitteration) så är klockan lite för mycket (vi jobbar på läggningsrutinerna) och jag är så trött att allt jag orkar med är lite slösurfande som bara gör mig ännu tröttare och lämnar en känsla av håglös tomhet. Jag hittar ingen inspiration eller lust till något bara en uppgivenhet över att internet är så himla stort, oändligt som universum, och att det finns så mycket som slukar ens tid, som tar utan att ge.

Nu låter jag kanske lite deppig och klagande här och det vill jag ju inte. Livet med små barn är alldeles fantastiskt härligt men det svåra är att räcka till. Räcka till till allt det där andra, det världsliga som jag också gillar. Att hinna läsa och skriva och filosofera. Snart måste jag dessutom börja söka jobb och jag undrar hur det skall gå till. Måste fila ihop en fin CV och formulera min egen förträfflighet i personliga brev.

För dryga tio dagar hade jag på mig:
-Nyshoppad gräsgrön kofta från COS. Fin blandning av bomull och siden.
-Rosa vintageblus med liten krage. Gillar verkligen rosa och grönt tillsammans.
-Svart vintagekjol från Betty Barclay.
-Och så beige skor från Minimarket

Prydligt och fint, bara skolväskan som fattas, och skolan dårå.

Saturday, August 20, 2011

Höstskor?

Fortsätter att fascineras av blommiga skor. De här kommer från Swear och bilden har jag lånat av Stylebubble. 

Thursday, August 18, 2011

Tankar i tiden

Dagarna, och med dem livet, rusar förbi. Försöker leva i dem med barnen för att det är det som är viktigast. Hinner därför inte med det är med blogging så väldigt mycket. Men jag har tänkt på en del grejer senaste tiden. (Ledsen för bildbristen och osnyggheten i inlägget, men hinner inte fixa å rixa just nu, vill bara meddela att jag finns kvar på inernet)
*Förra hösten fanns inga snygga kappor, nu finns hur många som helst. Detta eftersom 60-talet åter är i fokus och jag gillar alltid 60-talskappor. Mulberry och Sonia Rykiel har finast, men också sett fint hos Asos (vill inte handla där pga att de är så stora och kopierar så mkt och man har ngen aning om hur sakerna produceras). Kanske skulle slå till på en kappinvestering i höst...

Asos.com


Sonia by Sonia Rykiel

Asos.com
*Stockholms modevecka kom och gick och jag var oengagerad. har inte ens hunnit ta mig igenom alla visningar än. och hittills inte blivit så förtjust. Längtar efter att få se vad de  internationella storheterna hittar på för våren. (Prada, Miu miu, Rodarte, Proenza, Marni, Mary Karantzou, meadham kirckhoff, louise gray, comme des garcons är favoriter)
*Det är väldigt snyggt med vida byxor a la Rodebjer och Gucci, provade ett par kopior på Zara och de satt allt annat än snyggt.
Rodebjers byxor

*Var i Marc by Marc Jacobsbutiken under fashion night och gillade massor. Väldigt vintageinspirerat dock vilket känns lite fantasilöst fast fint men jag har ändå inte råd med MJ så det blir vintage i vilket fall...

*har köpt en liten svart väska som jag är sjukt nöjd med. Passar perfekt till min orangea 60-talskappa som kommer att få leva upp ordentligt i höst igen. Skall bara sy i knapparna som lossat.

*Dagmar vann guldknappen i år! Väl förtjänt. de gör riktigt bra plagg tycker jag. Gillade höstens kollektion starkt, fast såg att favoritkoftan kostade typ 6000, ouch.
*Jag är helt besatt av Miu mius glitterskor, men ingenting i mitt liv stämmer överens med dessa skor.

*Jag måste skaffa mig en bättre inkomst så att jag kan handla mode, så är det bara.

Wednesday, August 10, 2011

Det verkar som om sommaren är slut

Luften är lite kyligare och björkarna börjar gulna. Det är dags att ta på strumpor i skorna.

Skor: Robert Clergerie pour La Redoute
Strumpor: H&M kanske minns inte köpta förra året.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Shopping material och kragarHm...vad har hänt med håret?

Så där, en lite bättre bild på gårdagens beklädnad. Fotad i provrummet på COS. Eftersom jag numera är en förortsmamma så har jag intelyckats besöka detta mecka för modeslavar förrän igår, och oj oj vad mycket fint där fanns. Det är bara att kapitulera, H&M är så jäkla duktiga på att göra kläder som man vill ha.Som en macron

Som den här bakelsen till klänning till exempel. Vi skall på bröllop i oktober och då skulle den ju sitta fint. Var nära att langa fram visakortet men sen tänkte jag - om jag nu skall lägga 1000 spänn på en klänning så är det väl roligare och bättre att stötta något mindre märke, och få något mer originellt, eller att satsa på vintage och garanterat bli ensam om plagget- så det blev inget köp av klänning.

Jag är dock väldigt svag för små kragar och i höst verkar det vara vad inköparna och designers på kedjorna också valt att satsa på. COS, H&M, Urban Outfitters, överallt små söta blusar och klänningar med kragar, både rundade och spetsiga. Först blir jag glad för att det finns så mycket som jag vill ha, och sedan lite sur, för det blir ju mindre roligt när alla har samma. Att kedjorna har valt "min" stil i höst gör ju stilen lite mindre min (och din) eller hur? Men lika löjligt som det är att slaviskt följa trender är det ju att låta bli något som man gillar - just för att det plötsligt är trendigt. Så jag håller nog ändå fast vid mina preppy blusar och klänningar.Skall bli skönt att snart sluta amma så man slipper de här Dolly Partonbehagen 

Blusen satt inte så bra men koftan fick följa med hem. Har letat länge efter en gräsgrön kofta eller tröja och den här var fin och skön i en blandning av siden och bomull. Betalar hellre lite mer för en kofta om materialen är bättre. Vilket ju är COS koncept. Plagg som förhoppningsvis håller lite längre, både trendmässigt och kvalitetsmässigt, och därmed lite dyrare än H&M. Skulle önska att de gjorde något liknande med Monki. Jag gillar stilen på plaggen så mycket men materialen är så tråkiga. Allt blir dassigt formlöst eller svettigt efter någon användning. Och efter ett par tvättar känns de inget kul alls. Fast jag antar att det är problematiskt då Monki vänder sig till en yngre målgrupp ön vad COS gör, och unga människor har ju inte så mycket pengar, och vill hellre köpa många plagg än några få.
Riktig nunnelook på COS.

Åter till det här med trender. Under mer än ett års tid har vi överrösts av leopardfläckiga plagg men nu verkar det ha tagit slut. Den trenden har dött. Jag tror inte jag såg ett enda leopardplagg på modefolket igår. Förutom på mig själv då. Och jag gillar det fortfarande och lockas av tanken på att det kanske nu är lite "ute", i alla fall om man vill vara riktigt "inne". Riktigt "inne" är också att inte prata om ute och inne utan att låtsas som om det inte finns, men psst...det gör det.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, August 09, 2011

Stockholm fashion week

Here I come...
Svettig med avskavt nagellack och kameran kvar i hallen. Jag är världens sämsta modebloggerska. Semestern är slut, Henrik har börjat jobba och tack vare att svärföräldrarna är på besök kan jag komma iväg på lite fashion. Efter att ha bytt blöjor och ammar och gjort lista över båda barnens rutiner, fått på mig lite fina och modeveckanmässiga kläder, lite smink och lackat tårna sitter jag nu äntligen på bussen mot stan. Eftersom jag var tvungen att springa och en del sommarvärme ändå hänger kvar är jag allt annat än fashionistafräsch. Ser dessutom till min fasa att det börjat regna - vilket innebär att jag, när jag väl kommer fram, kommer att vara blöt av både regn och svett.


Jag har på mig leopardmönstrad vintagekjol och skor från Robert Clergerie pour La Redoute, en gammal vintagedräktjacka ochEn liten nyloppad skinnväska ochOch comme des
Garconströja. Sorry för riktigt usla bilder men tanten brevid mig på bussen undrar vad jag gör så jag skyndar mig. Hon är för övrigt mycket prydligt klädd i vita byxor, blommig blus och röd kavaj. Hennes söta små skor i vitt skymtar brevid mina på översta bilden.- Posted using BlogPress from my iPhone