Thursday, May 26, 2011

Kära dagbok

Idag har jag sett en gammal sommarstuga rivas. Det högg i hjärtat när grävskopans käftar bröt sönder taket.


Jag fotade massor och räddade även lite prylar. Bilder kommer senare.


Sen tog jag med mig tjejerna till Minimarkets utförsäljning. Fyndade dessa fina skor. Älskar Minimarkets skor.

Släpade även med mina små följeslagare till Carin Wester som hade valt samma dag för sin utförsäljning. Men ingen jaktlycka där.

Blev en tidning till istället.
Snygga gentlewoman.Just nu drömmer jag om att göra en egen tidning. Mint&vintage magazine, vad tror ni om det? Om vintage och ny design. Mindre märken, mycket ekotänk och snällhet.

Alla jag pratat med säger att tidning är grymt svårt, och avråder från dylika projekt....

Så jag tänker att jag nog inte skall dra igång något nytt företag utan kanske göra det mer webzine/fanzine mässigt. Diy rakt igenom. Medan jag är mammaledig, samtidigt som jag skriver min roman som jag också tänkte passa på att göra nu när jag är "ledig". Och så skulle jag vilja gå fotokurs och lära mig webdesign, sy kläder och inreda hemmet, och vara en fantastisk mamma... Sanningen är ju den att jag knappt hinner tömma diskmaskinen på en dag.

-posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, May 25, 2011

Det susar i träden

Och jag har gjort min första gif-animation. Iklädd från topp till tå:
-Gul vintageblus
-Prickig tröja från Indiska
-Secondhandkjol som jag klippt av (lite snett visade det sig) för att sy upp.
-Avklippta lila strumpbyxor som strumpor. (Tycker att avklippta strumpbyxor sitter bättre än riktiga knästrumpor eftersom de får en mjuk lite nedhasad kant)
-Svarta skor från Minimarket (Ångrar att jag inte köpte dem i rött också när jag hade chansen, vi hade dem i butiken när det begav sig.)

När jag klädde på mig idag hade jag dessa två bilder i huvudet.
Peter Jensens vår och Sarah Moon fotograferade kampanjen för Commes des Garcons
Sarah Moon, bild stulen från internet
.

Monday, May 23, 2011

Om att leva som man lär

Jag försöker ha en socialt ansvarstagande och miljövänlig inriktning här på bloggen som ni kanske märkt. Det känns liksom bättre så. Det är mer okej att vara helt besatt av mode, kläder och yta om man samtidigt försöker inspirera till miljötänk, eller hur?

Men så såg jag den här bilden hos Lisa C
En av hennes favoriter från H&M's höst. Och jag blev så himla förtjust. Den perfekta stickade tröjan ser det ut som. Och färgerna i bakgrunden ser också otroligt lovande ut. Älskar senapsgult och grönt och prickigt och plötsligt nästan längtar jag efter höst. Men så har jag ju bestämt mig för att sluta handla en massa billigt på kedjorna. Second hand eller ekologiskt skall det ju vara och så kanske ett och annat designerplagg för att stötta designers som för modet framåt. 

Men så har jag läst någonstans, tror det var DN, men hittar inte artikeln nu, att H&M trots allt är ett av de företag som har bäst koll på sin produktion eftersom de är så bevakade. H&M får symboliserar slit-och-släng-samhället men är absolut inte värst. Bland de stora kedjorna verkar det snarare som om de är bäst. (lite osäker på fakta här dock). Mindre aktörer har ofta svårt att kunna kontrollera hur fabrikerna sköter sig. De har också svårt att ha koll på hur de tyger de använder sig av har producerats och vad de innehåller. En tröja från H&M behöver därmed inte vara sämre än en från ett litet designermärke. Men man kan ju ändå välja att stötta en mindre designer av andra anledningar. 

Ingenting är enkelt, så är det bara. Men att handla second hand är ändå alltid bättre. Men ibland vill man ju verkligen ha något nytt...Hur tänker du?

Man behöver inte utstråla jord för att man bryr sig om den

"It is a fact that, in the West, we live in a capitalist society, but that does not mean that we cannot be guided by the idea of a social conscience in our work. Yes, fashion design requires consumers to consume, but we can do our bit for society by running our companies in a socially responsible way, and by creating products that promote respect for social and environmental issues. There is also the possibility for power and influence to be a force for change."
Giorgio ArmaniJag undrar hur Armani med sin multimiljardersbusiness lever upp till sina egna ideal. Armani är ju inte direkt ett varumärke som utstrålar socialt ansvarstagande. Stilen förknippas snarare med Italiensk vulgolyx, i alla fall gör jag det. Sex sex och pengar och sex. Statusprylar och personlig ekonomisk framgång som illustreras med en fet logga. Så långt ifrån socialt ansvarstagande man kan komma. Så tittade jag lite närmre på vårens kollektion. Georgio Armani ready to wear alltså.
Och fann att kollektionen var mycket elegant, inspirerad av midnattens blå himmel över Sahara. näst intill lite bohemisk. Elegant bohem. Kanske lite moget för min smak, men långt ifrån den blinblingsnaskiga stil jag förväntade mig. Och tanken slog mig att det är hit vi måste komma. Nu vet jag inte alls hur socialt ansvarstagande Armani som företag faktiskt är, men om de lever upp till Mr Armanis ideal i citatet ovan så är det ju fint. 

Tiden då ekologiska kläder måste se grå, trista och väldigt ekologiska ut är förbi. Självklart måste man kunna göra eleganta, sexiga, dyra och lyxiga plagg på ett ansvarstagande sätt. Man skall inte behöva utstråla jord för att bry sig om den. 

Fram tills nu har ansvarstagande för miljö och produktion nästintill varit en livsstil i sig. En medvetenhet med en egen klädstil. Dova färger, grova material och foträta skor liksom. Vilket jag tror skrämt bort många. 

Jag minns en dag i butiken när en känd programledare klev in och klämde lite på en halsduk från camilla norrback och sa: Aa, den såg ju vääldigt ekologisk ut.
 Och det var inte ett positivt uttalande. Hon tilltalades inte av den naturliga looken helt enkelt. Och det behöver man ju absolut inte göra. Men det är synd om man skall välja bort något som är bättre för miljön, för en själv och andra människor för att man inte vill se "väldigt ekologisk" ut. 

Jag tror att detta länge varit modevärldens dilemma. Man vill inte ge avkall på design och kreativitet (pengar och sex). Men egentligen finns det ju inget som säger att vi måste göra det heller. Ansvarstagandet ligger i produktionen, inte i designen. 

Sunday, May 22, 2011

Sökes: saknad strumpa


- Posted using BlogPress from my iPhone

Söndagsfika med trädgårdsinspiration
Jag är minst sagt nybörjare på det här med trädgård. Mina blomkunskaper innefattar maskros tussilago och pelargon ungefär. Men med hus kommer trädgård och det är dags att börja odla ett trädgårdsintresse. ( förlåt jag e från Göteborg)Inte långt från oss ligger Boo trädgård där man kan köpa dyr-lyxekofika och växter. Perfekt söndagsnöje.Vill åt den slitna känslan. Lummigt blommigt och fint.En sådan här rottingblombänk skulle passa fint.Slitna utemöbler och gamla fruktlådor är fin kontrast till friska blommor.


Somrig känner jag mig i dubbla linnen från Monki och seglarskor.- Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, May 20, 2011

En bra deal

Är inte alltid en bra deal, det har vi lärt oss nu efter flera säsonger av Lyxfällan. Hoppar man på alla specialerbjudanden som vi peppras med blir man ganska fattig, trots att man "tjänat" massa pengar.

Men ibland är en bra deal verkligen bra. La redoute är väldigt flitiga med sina utskick. En gång för flera år sedan köpte jag ett par skor där som jag genast returnerade eftersom de inte alls levde upp till sin bild. La redoute hävdar trots detta ofta att jag tillhör deras bästa kunder och skickar den ena rabatten efter den andra. Oftast hamnar lapparna i soporna ( pappersinsamlingen såklart) men häromdagen kunde jag inte stå emot. 50% på en vara + 3 nummer av tidningen style by. Det var ju bara för bra. Tidningarna skulle jag ju säkert köpt ändå, trots att jag inte var särskilt imponerad av premiärnumret. När jag efter lite rundsurfande upptäckte att Robert Clergiere gjort en skokollektion pour La Redoute var ju succén ett faktum. Jag behövde inte leta upp något jag kanske kunde tänka mig att vilja ha utan kunde köpa skorna som är de som jag verkligen ville ha men inte haft råd med.


Ingen retur den här gången. De passar, är fina och skinnet är mjukt och skönt. Skall ha dem i sommar till allt. Vardag och fest till kjol pjamasbyxor klänning och shorts. Platån påminner om 90-talens sommarlov på västkusten och bland insjöar i skogen.

Enda haken är att man aktivt måste avsluta tidningsprenumerationen efter de tre gratisnumren, annars fortsätter den bara att komma-med bifogade inbetalningskort. Men det är ju inga problem. Eller?

P.s detta inlägg är inte sponsrar, tyvärr;-)

- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, May 17, 2011

Les Pomettes betyder kindben

Ibland blir jag så otroligt sugen på att ha butik igen. Som nu när jag upptäckte butiken Les Pomettes vars fysiska butik ligger i Los Angeles. Många små och roliga märken och fin stil. De har bland annat Wren som jag är väldigt förtjust i. Egentligen är inte plaggen så märkvärdiga men de har verkligen lyckats skapa en aura kring märket som man inte kan låta bli att älska. Det känns sådär indiefint. Kläder för smarta tjejer liksom. 

Men jag skall inte ha butik igen - än. Det är lätt att lägga ett romantiskt skimmer över butikandet, bara tänka på hur trevligt det är med kunder och designers och att få pyssla med kollage och klappa kläder och glömma allt det jobbiga med fakturor som inte kan betalas och ständig säljstress. Att driva butik är bland det roligaste jag gjort men det var också väldigt jobbigt - på slutet i synnerhet. Jag tappade liksom kontrollen över allt. Hedda var bebis, ekonomin gick ned och vi hade gjort alldeles för stora inköp och så tog all administration av företaget över och kreativiteten försvann. Men jag lärde mig otroligt mycket och är ganska ofta sugen på att få göra om - och göra rätt. Men som sagt, inte nu. Nu njuter jag av att vara mammaledig på riktigt. 

Mitt tips nummer 1 till dig som funderar på att starta butik:
Ha koll på ekonomin. Är det inte din starka sida - se till att du har någon som hjälper dig från dag ett. 

Wednesday, May 11, 2011

PausSå där, nu tar jg paus i garderobsstädandet och oket till Ikea för att köpa fler förvaringslådor. Oklädd favoritklännibgenfrån Permanent vacation. Saknar verkligen märket. Men visste ni att en v tjejerna bakom PV jobbar på monki som designer? Ingen slump att de har mycket som jag gillar nuförtiden alltså.

Skorna är klassiska sebago seglarskor som jag fyndat på Emmaus i Göteborg. Helt oanvända-90 kr. Fantatiskt;-) nu gäller det bara att slita dem ordentligt så att nykänslan försvinner och ersätts av saltdoftande-evig-sommar i skärgården- känsla

- Posted using BlogPress from my iPhone

Obsessions
Är smått besatt av brodyr. Helst blommor och fåglar. Under vintern som gått har det blivit en del plagg. Tröjorna ovan kommer båda från myrorna.De japanska inneskorna likaså. De har jag använt en hel del på vinterns kalas. Kanske skulle man ta och sula dem och använda dem i sommar...?

Garderobsstädning

När vi flyttade från lägenhet Till hus minskade mitt garderobsutrymme avsevärt. Man skulle ju kunna tänka sig att det Vore tvärtom-men icke. Halva sovrummet i lägenheten hade vi nämligen byggt till walk-in-closet, eller walking closet som jag sett i någon bostadsannons;-)

I alla fall, idag ligger kläder i högar på golvet och jag har ingen aning om vad jag har. Alla varma vinterkläder skall sorteras ut och sommaren skall ta plats på galgarna.Före


Hoppas kunna bjuda på en prydlig efterbild sedan.

OBS! Jag slänger ingenting. En hel del sparas, ofta av sentimentala själ. Det jag gör mig av med lämnas till myrorna eller säljs. Man ska inte slänga kläder i soporna-det är onödigt.

-Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, May 10, 2011

Jag tänker mycket


På bloggen och på kläder men hinner aldrig skriva. Det är frustrerande.

Jag har ett sömnadsprojekt.Två kjolar som skall kortas till lämplig sommarlängd. De är secondhand och från 80-90-talet. Vida och slutar på vaden. En längd som inte är helt otrendig men kräver sin bärare. Just nu känner jag mig tantig i sådan längd. Vill h kjol som slutar precis oavnför knäet. Den ena är avklippt och nålad, väntar på strykning och söm. Med tanke på hur lite tid jag har just nu beräknar jag att den är klar om en vecka kanske;-)Tills dess njuter vi av försommaren långt från datorer och andra inomhusaktiviteter.


Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, May 04, 2011

Tuesday, May 03, 2011

Vintageresan fortsätter

Min och flickornas vintageresa genom Sverige är nu slut. Egentligen var det ju umgänge med familj och vänner som varit anledningen till att vi åkt runt i Sverige, men jag är ju loppoholist och kan inte besöka en ort utan att kolla in Röda korset och liknande inrättningar.Idag har vi varit på röda korset i Helsingborg. De hde byggt ut sedan sist och hade dagen till ra halva priset på allt. Jag hittade en hel del till mig själv och för att sälja. Har blivit sugen på butik igen men tänker ligga lågt och börja med lite traderaförsäljning. Håll utkik. Jag kan helt enkelt inte låta bli när jag hittar fina gamla 50-talsklänningar i siden och söta små blusar.Röda korset hade en liten vintagehörna som jag i princip tömde. Det som syns ovan är vad som blev kvar.

Sen besökte vi gamla Mint&vintage i Helsngborg, som numera heter Gemma. Kul att träffa Karoline och kolla på fina plagg från zetterberg, Dagmar, Carin Wester, rutzou och nykomlingarna altewai samoe(osäker på stavningen). Jag kom därifrån med en Carin Wester klänning/tunika som jag suktat efter länge. Bild i morgon.( jag är världens sämsta bloggerska , glömde ta bilder)

Sen gick färden mot Malmö och Erikshjälpen. Helt ovärt-hittade ingenting. Men det är så det är när man är på vintagejakt. Man vet aldrig.
Ibland har man tur-ibland inte.

Nu sitter vi i bilen på väg hem. Skall bli väldigt skönt att komma hem efter tre veckor med packning för en.

Men det är bra att resa lite, om än bara inom landet. Man får lite distans till vardagen, rensar tankens och får ny inspiration och idéer. I alla fall funkar det så för mig. I morgon skall jag visa alla mina fynd för er. Och vårstäda garderoben.

- Posted using BlogPress from my iPhone