Thursday, April 07, 2011

Mode och miljö

Det är verkligen mycket tal om kläder och överkonsumtion just nu. I gårdagens Svenska Dagbladet finns en artikel om hur det att vi slänger oerhört mycket kläder har blivit ett stort miljöproblem. (Utöver alla problem med produktionen av alla dessa plagg.) Vi kastar 8 kg per person om året. Plagg som säkert skulle kunnat användas av andra eller hade kunnat bli något annat. Till skillnad från plast, glas etc så finns inget återvinningssystem för kläder, vilket det borde göra.


I går var jag på Konsumentföreningen Stockholms medlemsmöte och seminarium om samma ämne. På mötet föreläste en rad personer. Bland andra  Berit Eldvik som är intendent på Nordiska Museet. Hon berättade om hur vi gått från att ha vårt eget får för att få ull och spinna tråd och ta tillvara på varenda liten tyglapp till att i dag handla nytt varje vecka. Hur ett klädesplagg på 1700-talet var en lika stor investering som en häst, eller jämförelsevis en bil med dagens mått. Som om vi idag endast skulle köpa haute couture kan man tänka sig. Viss skillnad. Hon visade bilder på plagg som i princip bara var lappar och lagningar. När en sidenrock blev för sliten, blev delar av den till en väst. Och när det till slut inte fanns mycket kvar av tyget användes det som trasor och som isolering. Inspirerande.

Modemanifestet syns och hörs också en hel del. På radio och i teve. Boken är egentligen inte så märkvärdig. (Jag har recenserat den här.) Att göra om plagg och att ha en konsumtionskritisk hållning till kläder är inte nytt, men vad som utmärker Modemanifestet är att uppmaningen denna gång kommer från en modejournalist verksam i den traditionella modevärlden. Att även modevärlden som brukar slåss med näbbar och klor för att få vara omoralisk och världsfrånvänd äntligen verkar ha fått ett samvete känns hoppfullt. Eller hur? Det är helt enkelt dags att inse fakta; vi kan inte fortsätta att konsumera i den här takten.

Gå in i ett köpcentrum, eller bara en runda på stan och titta in i alla butiker. Det är lätt att bli illamående över den enorma mängd plagg som hänger och väntar på att bäras hem till dig och mig i plastpåsar. Vart ska alla plagg ta vägen? Undrar hur länge vi skulle kunna klara oss utan att producera något nytt över huvudtaget?

I anslutning till seminariet fanns några dockor iklädda mer miljövänliga plagg. H&M hade till exempel plagg från kollektionen H&M consious collection. Plagg gjorda i ekologisk bomull och återvunnen polyester. Och det är väl bra. Men det känns också lite falskt. Varför inte producera allt så miljövänligt som möjligt?  H&M hänger ju med. Det är ju en av anledningarna till att de är så framgångsrika, de vet vad som händer och vad som ligger i luften. Självklart måste de visa att de är good guys. Att det minsann tänker på miljön. Men en liten kollektion med på sin höjd 20 plagg är ju ingenting jämfört med den inverkan resten av deras enorma klädproduktion har på miljön.  vad som måste ändras är ju tempot. det är klart att det är lite bättre att köpa en kavaj i återvunnen polyester än en vanlig, men allra bäst at avstå. Men även om H&M's miljövänligare kollektioner främst är PR-projekt så är det ju ett steg i rätt riktning.

Men i slutändan är det är vi konsumenter som måste ändra oss. H&M har ett ansvar för hur de producerar men som konsument har man också ett ansvar för vad och hur mycket man köper. Det är den enda makt du kan vara säker på att du har. Som före detta butiksinnehavare vet jag att det är kundens efterfrågan som styr tillgången. Det du vill ha (och många andra med dig) är det som finns i butiken. Så länge vi kunder inte bryr oss om miljön och om människorna som gör våra kläder behöver inte butikerna göra det heller. Men om vi börjar välja bättre kommer kedjorna att tvingas ställa om sin produktion helt och hållet.

1 comment:

Anonymous said...

Så sant och tänkvärt, bra skrivet!