Saturday, October 30, 2010

Ikeas garderober

Ikea har ordnat en tävling där unga designers fått designa en kollektion och sedan stajla en garderob utifrån sin kollektion. En jury har valt ut 25 finalister som just nu ställer ut sina garderober på biblioteksgatan i Stockholm. Vann tävlingen gjorde Andreas Sundelin Wiberg som gör klockor av gamla bildelar och verkstadsmaskiner. 

Originell idé, snyggt och tidsenligt industriellt. Bilden har jag lånat från Rodeo där man även kan läsa en intervju med Andreas. Här.

Själv besökte jag utställningen i torsdags. Vinnaren var då redan korad och trots att Andreas garderob var det första man mötte i entrén så fångade den inte mitt intresse alls.

Här kommer istället min favorit...

Kristina Lundsjös kollektion SPARVEL som består av fem stickade tröjor. "Inspirationen kommer ifrån konstverket Le repos des mes pensionnaires gjort av Anette Messager 1972.  Det består av en samling döda småfåglar iklädda tröjor som hon stickat till dem. "

Jag hade hemskt gärna velat prata med Kristina men hittade henne tyvärr inte. Men däremot har jag hittat en bild på det franska konstverket som hon inspirerats av.


Det är väldigt fint. De små fågelkropparna i bylsiga tröjor. Sorgligt och vackert.
Kristina arbetar med design och illustration och är utbildad på Beckmans.

En designer som jag däremot fick en liten pratstund med var Ida Waldenrud som utbildar sig till herrskräddare.
Ida berättar om inspirationen bakom kollektionen.
–Jag har ständigt beslutsångest och valde att utgå från den. Volangernas toppar och dalar symboliserar hur man hela tiden tänker fram och tillbaka och tar beslut. De är som livet, det går upp och ner, fram och tillbaka hela tiden. 

I Idas garderob är väggarna täckta av granris och i mitten tronar en vackert veckad naturvit blus med tillhörande svart minutiöst veckad ullkjol. Som en skogsprinsessa.

Ida är uppvuxen med närhet till skogen och gillar hur allt annat försvinner när man vistas i naturen.
Det är som en egen värld där fantasin får spelrum. Och så tycker jag att det är väldigt fint med grönt. 

Idas kläder är alla gjorda i grova ulltyger och alla detaljer så som volanger och knapphål är handsydda. Hon har en hemsida www.idawadenrud.se där man kan se fina bilder på plaggen (i skogen).
Hon har ingen produktion utan syr upp efter beställning. Vid intresse kan man maila henne på: ida.waldenrud@gmail.com

Om du har möjlighet tycker jag verkligen att du skall besöka garderobsutställningen. Så mycket kreativitet samlat på ett ställe. Och stilarna är verkligen olika. Färgglatt och galet eller stramt och sobert.

Att det hela är ett PR-projekt för multistora Ikea gör inte att det känns mindre intressant, utan jag tycker att det är ett utmärkt exempel på hur ett stort företags rejäla budget kan bidra till att unga kreatörer får en chans att visa upp sig. Jag hoppas och tror att flera av dem kommer att knyta viktiga kontakter.

Om Ikea härmed säljer fler PAX-garderober så tycker jag att det är välförtjänt.

Utställningen hittar du på Biblioteksgatan 10 och är öppen idag lördag till klockan 17 och i morgon söndag från 12 till 16.

Friday, October 29, 2010

Ännu en önskekappa


Jag tror aldrig jag hittat så många fina kappor och jackor som den här säsongen. Kanske är det för att jag är höggravid och bara kan drömma om att kunna knäppa något annat än min fyra år gamla camilla norrback-kappa (som jag i och för sig älskar), och därför blir mindre kritisk eftersom jag vet att ett köp ändå inte är aktuellt. Kappan ovan kommer från Patouf och jag tycker att den är perfekt. Marinblå med pälskrage. Jag har alltid velat ha en marinblå 60-talsinspirerad kappa med pälskrage. Kragen på den här är dessutom lite annorlunda. inte vanlig kort slät päls utan långhårig, och fake så klart. (vintage päls tycker jag e ok men jag skulle inte köpa ny, det känns bara onödigt...)


Kappan kostar 3495 kr och hade jag haft butik hade du kunnat köpa den här, nu har jag ju inte det längre men det har däremot Patouf :http://www.patouf.se/shop/

Och ryggen är fantastisk!

Thursday, October 28, 2010

Kiera Knightley och Rodarte

Photo: Zimbio

Det är inte kjolen och det är inte blusen som är fantastisk, det är kombinationen av dem. Perfekt inspiration för ett besök på Myrorna. 

Rodarte....jag får fortfarande pulsökning när jag tittar på höstens kollektion. 
Mönstermixarna, materialen, snitten, allt är vackert och inspirerar till kreativitet. För våren 2011 var de tvungna att gå vidare i sitt formspråk, det hade blivit för tjatigt att fortsätta i samma "trasanda".  Jag förstår det, men kan inte hjälpa att jag ändå blev lite besviken. Jag är ett hängivet Rodartefan men vårkollektionen väcker inga starkare känslor tyvärr.
Det är stramare, renare, stelare. Fortfarande  överraskande blandningar av mönster, färger och snitt. Men med fokus på nya former. I min smak blir det lite för stelt skulpturalt. Jag gillar  träimitationen/inspirationen men saknar mjukheten från tidigare kollektioner. Men kanske förhoppningsvis kommer den att växa på mig (svengelska) och till våren vara precis vad jag vill ha. 

India är en fin tjej

(photo: The Sartorialist)

Sartorialisten är bra på att hitta folk med känsla för stil. Gillar att han blandar modeprofiler med mer vanliga människor. Den här tjejen heter tydligen India Salvor Menuez och har även blivit fotad av Backyard Bill som är en annan helt förträfflig sajt. Backyard Bill tar inte en bild på stan utan fotar folk, oftast hemma, i sina egna kläder. 

Den här tjejen är 17 år, hälften Isländsk och hälften New Yorker. Sedan jag besökte Island i somras har jag varit helt förälskad i allt isländskt. Det är något speciellt med folket, stämningen och naturen. Det är annorlunda och för att använda ett oerhört utslitet uttryck - magiskt. 

Gillar i alla fall den här tjejens stil. Helt omatchande klänning och kofta med gräsliga strumpbyxor till blir väldigt lyckat. I alla fall när man r 17, har fantastiskt rött hår och isländskt självförtroende. I intervjun som Backyard Bill gjort svarar hon att hon inspireras av gamla människor.  


Apropå Knausgård...

I boken Min Kamp av Karl Ove Knausgård handlar det just nu om berättarjagets gymnasietid. För ett litet tag sedan läste jag Norwegian Wood av Haruki Murakami som även den handlar om en gymnasiekilles värld. Hittade en väldigt fin bild på den här förträffliga bokbloggen som jag absolut skall besöka igen.


 De båda unga männen i böckerna känns till vissa delar väldigt lika.

De tänker på:

1. tjejer, särskilt en speciell som är onåbar, och så några andra som de ligger med och hänger med men som inte kan mäta sig med hon, den enda i deras drömmar.

2. Musik, de spelar skivor och försöker spela instrument och vill vara rockstjärnor men har ingen större talang. Men musiken är väldigt viktigt för definierandet av jaget som annorlunda än de andra, de vanliga.

3. Fest och kompisar. Hur och varför de hänger med vissa vänner. Hierarkier, gäng och lojalitetet.

Och det hela skiljer väl sig inte så särskilt mycket från att vara tjej i samma ålder. Förutom i det kalla beräknandet. Jag kan inte minnas att jag själv var sådär utstuderad som de här killarna verkar vara. Jag tänkte inte "om jag gör så här, är så här, behandlar den och den så, så kommer kanske förhoppningsvis det här att hända". Tror jag.

Jag önskar att jag hade läst dessa böcker då, när man var mitt uppe i det livet. Då hade jag inte behövt vara så ängslig. Tänk om jag hade förstått vilken makt man som tjej har över killar i den åldern, vad skönt det hade varit.

Lite tankar bara. Nu skall jag ta mig in till biblioteksgatan och kolla Ikeas garderobsprojekt....

Wednesday, October 27, 2010

Just nu
Är jag uppslukad av en av årets mest uppmärksammade böcker. Återkommer med tankar när den är slut....

- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, October 25, 2010

Lina Sheynius i Vogue UK

Blev väldigt glad och nästan lite stolt över att svenska Lina Scheynius fotat ett reportage i senaste Vogue UK. Lina Scheynius har samarbetat, och gör fortfarande så vitt jag vet, med Dreamandawake vars klänningar vi sålde i butiken. Det var så jag upptäckte henne för några år sedan. Sedan dess har hon arbetat med bland andra AnOther magazine, British Vogue, AnOther man, Double, Exit, Elle US, Numero Korea, Dazed and Confused.


Hennes stil är väldigt naturlig och bilden ovan på Jessica Stam är verkligen annorlunda mot hur man är van att se toppmodeller. Det skulle kunna vara ens bästa kompis som sitter hemma i soffan en helt vanlig dag. Det känns som om man kommer henne nära.


De udda kuddarna på den fula soffan och leopardmönstret blir väldigt snyggt.

Saturday, October 23, 2010

Shoppat


Vad gör man när man varit hemma i sitt hus en hel dag och vill göra en liten utflykt? Jo, man åker och handlar något som man säkert behöver. I går kollade vi in Värmdö köpcentrum. Det blev besök på granngården där allt en bonde eller djurägare kan tänkas behöva finns.Mitt köp; ett par riktiga gummistövlar. Inget Marc Jacobs, färgglatt eller Kate Moss-coolt à la Hunter. Bara helt vanliga gröna gummistövlar från Tretorn.

Perfekta att bara hoppa i när kaninen skall ha mat eller för en svampletartur i skogen.

Och dessutom fint med ullstrumpor som sticker upp, ribbade strumpbyxor, rutiga klänningen från PV och farfarskofta.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, October 22, 2010

Äntligen lite inspiration

Senaste dagarna har jag sökt och surfat i längtan efter den där känslan som brukar beskrivas inspiration. Känslan av att sugas in i en bild, en text, en film eller vad som helst. Sugas in och känna hur en kreativ liten lampa tänds och lyser upp vardagen.

Men utan resultat. Det känns som om internet (de delar jag besökt) är lite övergivet och trött. Var är alla?
Jag hittar bara Fokis och Kissies och Bella och alla dessa brudar som fläker ut sina liv, Kling, Fahrman och Smille och Lisa och alla andra supersnygga fashiontjejer som modellar och är perfekta.

Jag vet inte vad det är jag är ute efter, vill bli överraskad av något som känns kul och nytt och snyggt och intressant...

Eller är det kanske bara så att det är jag själv som är trött?

Hittade idag ett nytt magasin i alla fall. Brittiska TEST Magazine

"Test is a visual platform that fuses a combination of new and established artists
on a constantly changing series of image-led projects. Its name is derived from
the concept of a “test shoot”, where creative teams are commissioned to show
the best of their abilities. Under the guidance of art director Jaime Perlman,
the continually evolving website collates some of the most exciting talents from
fashion, art, film, design and music."


Det var Liebmarlene som ledde mig dit genom dessa bilder.

LOLITA

Photographer: Clare ShillandStylist: Lynette Garland
Model: Minnie Brady @ Premier
Hair: Tracey Cahoon @ CLM
Printing: Cosimo D’aprano
Special thanks to Debbie Antonowicz, Andrew Wood, Sean O’Hagan and Nellie the dog.
Copyright TEST 2010

Inget revoulutionerande mode, foto eller tema, tvärtom. Men jag är väldigt svag för 
1.klänningar 
2.Spetskragar 
3. Koftor och 
4.Knästrumpor
5. Vardagliga miljöer
6. Lolitaassociationer

 så jag måste gilla detta.  Gillar att det är en mer nördig än sexig lolitalook som förmedlas. Men allra mest sugen blir jag nog ändå på den blommiga fåtöljen. Och jag tänker att jag vill hitta en bäddsoffa till vårt gästhus i liknande tyg. Tantigt fulsnyggt. 

Och så vill jag ju så klart veta lite mer om den där franska konstnären Balthus....

Lite wiki

Balthasar Klossowski (or Kłossowskide Rola (February 29, 1908 in Paris – February 18, 2001 in Rossinière, Switzerland), best known asBalthus, was an esteemed but controversial Polish-French modern artist.
Throughout his career, Balthus rejected the usual conventions of the art world. He insisted that his paintings should be seen and not read about, and he resisted any attempts made to build a biographical profile. A telegram sent to the Tate Gallery as it prepared for its 1968 retrospective of his works read: "NO BIOGRAPHICAL DETAILS. BEGIN: BALTHUS IS A PAINTER OF WHOM NOTHING IS KNOWN. NOW LET US LOOK AT THE PICTURES. REGARDS. B.
Det sista är ju intressant med tanke på hur det idag fokuseras väldigt mycket på personer.  Både utifrån och genom att vi själva skapar våra biografier genom Facebook, bloggar etc. 


Och visst går det att se inspirationen till fotoreportaget....I kläder, mönster och färger. 

OM SOFIA COPPOLA OCH TYSTHET PÅ FILM

Bild: Zimbio.com
Läser i dagens DN en intervju med Stephen Dorff som spelar huvudrollen i Sofia Coppolas nya film Somewhere.

Helena Lindblad frågar:
–Många scener utspelar sig i realtid som när du röker cigarett och det tar lika lång tid som i verkligheten. Hur jobbade ni med dem scenerna?
Stephen svarar: –Inför inspelningen satt vi och tittade på någon fransk obskyr film som Sofia valt, det var tre timmar som bara handlade om om en kvinna som gör frukost och andra vardagliga saker. Det var märkligt och långsamt men samtidigt blev man otroligt intresserad av vad som egentligen pågick inne i hennes huvud. Fast jag blev lite orolig och frågade om "Somewhere" skulle bli en sådan film. Men Sofia lugnade mig och sade att det bara handlade om att hon ville ha stillsamma scener där åskådaren bara skulle betrakta mig.
HL: –Du menar Chantal Akermans 70-talsfilm "Jeanne Doelman"?
Stephen: –Yeah, yeah...

När jag läser sådant så älskar jag internet. 30 sekunder senare kan jag titta på ett litet klipp från just denna film...Precis som man i verkligheten hinner tänka en väldig massa när man gör saker i tysthet gör den här typen av scener att betraktaren verkligen blir medskapare till filmen. Sofia Coppola lägger dessutom på musik som styr våra tankar åt rätt håll, oftast det melankoliska. Om man som betraktare lever i en värld som känslomässigt, estetiskt och popkulturellt liknar den Sofia Coppola målar upp så älskar man det.

Klippet fick mig också att tänka på en annan film som lämnat starkt intryck. Belgiska filmmakarbröderna Dardennes "Rosetta" från 1999.Filmen handlar om en ung tjej, Rosetta som kämpar för livet för att behålla ett jobb. Hon bor med sin alkoholiserade mamma i en husvagn och man får följa hennes varje steg. Inte alls stillsamt distanserat som i  Jeanne Dielman, utan skakigt, närgånget i dogmastil. Men likheten är den knappa dialogen, frånvaron av musik och att man hinner tänka och känna lika mycket som om man gjort allt detta jobbiga själv.

Thursday, October 21, 2010

Det är svårt att bli av med Acne...

Eller snarare, det är svårt att bortse vilket enormt inflytande Acne har på den svenska modevärlden. Försök att hitta någon som inte gillar Acne. Bortsett från några inlägg om dålig kvalité i förhållande till höga priser finns inte mycket kritik.

Acne är alltid rätt. Ser du en lång övermänskligt snygg och sval tjej skrida fram i lång kjol, höga klumpiga skor, överförstor (gillar inte att skriva oversized) tröja och blicken nonchalant fäst i fjärran kan du vara ganska säker på att i alla fall minst tre av hennes plagg kommer från Acne.

Jag önskar ibland att jag inte höll med. Att min smak vore mer originell, att jag vore mer originell, men det går inte.

I går var modepressen och bloggarna på pressvisning av Acnes vårkollektion för 2011

Bilden är lånad/stulen från Rodeo, där du kan se många många fler. 

Och det är så himla fint. Monokroma färgskalor i rött som ovan, grått, gult och så pytonmönstrat och snäcksmycken.
Precis sådär svalt lätt futuristiskt och samtidigt lite lite mjukt som Acne är, utan att det känns som upprepning.

SomewhereI morgon har Sofia Coppolas nya film Somewhere premiär i Sverige. Och jag längtar. Jag längtar ständigt efter Sofia Coppola-filmer. Det finns ingen som lyckas skapa stämningar genom bild och musik på samma sätt som hon, och samtidigt berätta en intressant historia.

Somewhere vann Guldlejonet på årets Filmfestival i Venedig vilket talar för att det inte är någon risk att bygga upp för stora förväntningar....

Wednesday, October 20, 2010

På tal om Annika Marklund


Jag skrev ju att jag gillar hennes krönikor i Sofis mode. Vad jag inte visste tidigare är att hon även skriver krönikor i vi i villa.Tidningen som jag helt plötsligt börjat finna som ganska intressant. Undrar om det är många med mig som läser både Sofis mode och vi i villa....

- Posted using BlogPress from my iPhone

Inspirerad av Christopher Kane
Köpte jag dessa fina broderade Kinaskor på Stadsmissionen.

Inneskor egentligen men till sommaren kan de nog gå ut.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Just nu läser jag

Som vanligt en väldig massa tidningar.1. I Love you -andra numret av detta Berlinbaserade magasin med bloggkänsla har temat Princess. Sydsvenska Ida Skovmand rapporterar om en vecka iklädd endast Rosa. Bästa med tidningen är formgivningen.

2.damernas värld-kräver ingen närmare presentation. Bland de svenska vuxenmodetidningaena föredrar jag Elle som känns lekfullare, lite coolare och intressantare.

3.artlover - geatistidning om konst med ett avslappnat och opretentiöst tilltal.

4.bon - brukar alltid ge mig lite ångest över att jag själv inte är lika ubercool svår och samtidigt lyckad som de som figurerar i tidningen. Men det är trots allt den intressantaste modetidningen på svenska.

4. Weekday freezine - måste läsa alla gratismagasin och ät mycket förtjust i iden att använda sig av magasin för att stärka ett varumärke.

5. Sofis mode - avkoppling och koll på vad som är hetast just nu enligt den kommersiella modeklicken. Gillar dessutom Annika Marklunds krönikor mycket. Hon är så ärlig och sårbar att man bara måste tycka om henne.
Min läsplats... Kulturdelen i dn och svenskan är också obligatorisk. Du kanske undrar - gör hon inget annat än läser hela dagarna? Typ jobbar som alla vi andra?? Svaret är nej, jag är vad man skulle kunna kalla ledig. Andra ord är arbetsökande eller det lite mer bristfokuserande - arbetslös. Fast jag skall ju föda barn om en månad så det är enligt planen. Skönt liv är det i alla fall och jag har tusen idéer om framtiden som jag håller på och filar på.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, October 19, 2010

Undrar en sak

I likhet med Darling så var Modette ett trevligt alternativ i mode/livsstilsmagasinvärlden för tjejer. Inte i närheten så radikal men ändå en annan infallsvinkel än "så här gör du för att vara sexig". Jag undrar nu, alla som gillade Modette, var är ni? Sedan Nyheter24 tog över så är det ju idel plutande munnar och konsumtionshets som gäller, eller? Jag har varit lite dålig på att ha koll den senaste tiden. Men Bubbleroom, devote, Modette (nya i nyheter24's regi alltså) är ju så väldigt ointressanta och brudiga. Vad händer på nätet egentligen? Vilka bloggar, communities, magasin, sajter etc finns för den som kanske hellre är lite smart än supersexy,  den som gillar mode och till exempel böcker i stället för fashion and partyyy...
Ge mig era tips, snälla!

Min lista består av:
Rodeo
?
?
?

På tal om Darling

Jag intervjuade ju Johanna Koljonen för en skoluppgift och fick reda på att hon jobbat för Darling. Det var faktiskt tack vara Darling som hon bestämde sig för att flytta från Helsingfors till Stockholm. Tänka sig. Jag tror att darling haft ganska stort inflytande på mitt liv också, särskilt när det gäller populärkutur och mode. Darling stod för något annat, ett alternativ till det vanliga mainstreamflödet av likriktning.

Är du nyfiken på Darling så finns webben kvar. www.darling.se Det är ju fantastiskt. Har aldrig tänkt tanken att söka efter tidningen sedan den la ned, och man som prenumerant fick mittemellanlagomjättetråkiga tidningen Hennes istället.

Sista numret (tror jag) hade temat nörd och jag har snott en  bra lista:

Bra nördflickor och misfits på film:

Muriel i Muriels bröllop
Romi och Michelle i Romi & Michelle’s highschool reunion
Enid och Rebecca i Ghost World
Lisa Simpson
Dawn Wiener i Welcome to the dollhouse
Margot i Royal Tenenbaums
Inte Patti Smith
Men likt. Gillar verkligen stadsmissionens nya kampanj. Tror inte jag är ensam om att låta rockikonen inspirera secondandshoppingen.

Hittade inget idag dock. Går vidare mot Humana...

- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, October 18, 2010

Våra äpplen

Är nästan vinröda, små, söta och goda. Fruktlådorna som vi hade som hyllor i butiken har kommit till användning igen, som just fruktlådorna denna gång.

Känns lyxigt att ha ett eget äppelträd.

Vinrött och senapsgult är sådana där färger som alltid dyker upp i butikerna på hösten. Vissa ogillar dem. Andra, som löven på vår kastanj tycker att gult är en mycket klädsam färg.
- Posted using BlogPress from my iPhone

Vinrött är en fin färg med lite dåligt rykte.

I butiken var det alltid de vinröda plaggen som ledsna hängde kvar på sina galgar när priserna i slutet av säsongen sänktes med 70 procent. Efter några säsonger lär man sig. Men det är svårt när man själv gillar alla de där färgerna som upplevs som svåra. Lila, senapsgult och så vidare.

Klänningen jag har på mig idag kommer från ett samarbete med Helsingboradesignern Annika Göth, som jag gjorde 2006 tror jag.


Modellen är verkligen enkel. Som en t-shirt upptill med ett motveck under bysten och fickor i sidorna. Jerseytyget är det bästa jag någonsin stött på. Efter fyra år fins inte en noppa eller minsta antydan till oformlighet. Har för mig att det vr en svensk fabrik som hette Åby eller något.Kragen är vintage, strumporna från Twilfit och skorna från Mininarket. Koftan en väldigt välanvänd favorit från Monki. Gillar ton i ton.


Sunday, October 17, 2010

En klädsel som jag glömt


Är den här som jag hade förra helgen då lilla familjen besökte hem och villamässan.


Tröjan är sonia rykiel för H&M, blekrosa klänning från weekday, några tights och skor från minimarket.

Häromdagen köpte jag en mössa.Fyndad på emaus. Jag köpte inte den här tröjan...Men sugen var jag. Som en tavla är den men jag insåg att jag inte skulle komma att använda den då särskilt flitigt.

Insåg att jag seconhandhandlat alldeles för lite det senaste. Har undrat varför jag inte känt någon klädinspiration alls. Men vet nu att det beror på att jag gått i varuhus och kedjor och bara blivit trött och lite lätt snurrig av alla nästan likadana kläder i tveksamma material. Det krävs lite letande och En väldig massa fult för att jag skall gå igång helt enkelt undantaget bland kedjorna är Monki. Jag gillat verkligen stilen på mycket men det är synd att det måste vara så billigt. Jag hade gärna betalat lite mer för att få samma plagg i ett bättre material.

Posted using BlogPress from my iPhone

För ett tag sedan var vi på Mallorca

För att bevittna ett bröllop på den här paradislika platsen på nordöstra sidan av ön.
Dagen före och efter njöt vi av sol och bad precis här. Helt sanslöst skönt.  


På själva bröllopet såg jag ut så här, i klänning från Baum und Pferdgarten och alldeles för höga klackar för mitt tillstånd och för gräsmatta.

Vi spenderade söndagen i Palma. Allt var stängt. Verkligen precis allt, så några shoppingtips blir det inte den här gången. Men vi såg fina hus.