Wednesday, January 27, 2010

Every Day


Varje dag de senaste tre åren har jag gått över Sankt Eriksbron. Henrik hatar det, han tycker att det känns som att gå på motorvägen. Jag gillar det för lyfter man blicken från gatan så är utsikten så här fin och man kan följa årstidernas växlingar.

Is, ingen is, båt i, båt upp, gröna löv, röda löv, inga löv, snö, is o.s.v

Chloë Chloé Bikers and trousers

Hittade bilder från Stine Goyas höst 2010, hos Anywho. Stine Goya är väldigt "dansk" i sin stil, med mycket print, sjok, stort och lekfullt. Jag gillar sällan allt  men det är alltid något eller några plagg som verkligen tilltalar. Bland dessa 6 looks så föll jag så klart för den minst extravaganta och kanske enligt många lite småtrista bruna skinnjackan till snyggt rostbruna byxor i någon slags 80-talsgubbversion med veck som skulle göra dem extremt osmickrande på mig men troligtvis se super stylish ut på tex Chloë Sevigny.
Att platta skor och kängor verkar ta stor plats till hösten gör mig glad. Visst är det snyggt med skyhöga klackar men man vill ju kunna gå - långt.  Brunt och rosa, prickar och kängor inspireras jag av även om jag nog skulle välja en annan...form..än på klänningen längst ned till höger.

På tal om Chloé och byxor. Kombon bikerjacka och lösa byxor är fint. I December såg miss Chloë ut så här, i byxor från Chloé


Saturday, January 23, 2010

Alexa AlexaJag gillar också Alexa Chung. Hon har en fin ovårdad preppystil, och hon verkar väldigt sympatisk, glad och ha skön humor,  och så verkar hon vara fri från märkvärdighet. En skön tjej helt enkelt.

I too like the relaxed preppy style of Alexa Chung.
< Alexa med Alexa


Mulberry gillar också Alexa, så mycket att de döpt en väska efter henne. I dag hamnade jag i Mulberrybutiken i ett annat ärende och passade så klart på att klämma och känna lite på Alexa.

Mulberry likes her too, so much that they have named a bag after her. I passed the Mulberry boutique today and took the opportunity to touch and feel a bit. 

Mjukt fint skinn, flätat handtag, axelrem, remmar och spännen och ja, ganska perfekt faktiskt. En klassisk engelsk skolväska som jag gärna skulle ha mina papper och pennor i när jag återgår till mina studier i höst.
Eftersom jag knappast är ensam om att gilla Alexas stil, hon toppar just nu listor i Vogue och Elle som 2009 års bäst klädda, (Vilket jag egentligen tycker är lite underligt eftersom hon är så avslappnad och egentligen inte alls så "Fashion", fast det kanske är just det som gör att alla gillar henne...) så tror jag att väskan kommer att bli en försäljningssuccé. Och kanske är det många som dras mot en mera klassisk stil i dessa fattiga tider. Jag är i alla fall för fattig för att investera i en Alexa just nu och kommer att leta efter en vintagevariant av skolväskan istället.

Duffel coats

Det här inlägget har legat bland utkast sedan i vintras. Postar det nu och längtar efter att gravudmagen skall vara historia.
--------------

När Henrik hittade sin fina 60- talsduffel på myrornas blev jag avundsjuk och började jaga. Lyckligtvis behövde jag inte leta särskilt länge förrän den hängde där. Blå och fin och givetvis det engelska originalet från Gloverall.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, January 21, 2010

Inspiration hunt

De senaste veckorna har jag nästan maniskt letat efter inspiration. Efter den där svårbeskrivbara känslan av att något är lite extra magiskt fint. Så hamnade jag på den här "streetstylebloggen"  via Filippa Berg. Fagra Filippa har själv blivit fotograferad av denna duktiga man som istället för att ta en bild på sina objekt tar flera, i olika miljöer med olika kläder. Fint och intressant att se mer av personen och stilen.

Och där hittade jag Ingrid Sophie Schram. Modell (såklart),  som lyckats få till precis den där sköna blandningen av maskulint och feminint, fint och slitet, färger och neutraler som jag hela tiden letar efter.

Här är det framförallt skorna och strumporna som jag gärna skulle ta över.
Photos  by Backyard Bill

Bohemisk klänning, herrkavaj och grova boots.Herrskjorta och flickig kofta (har sett en liknande på Myrorna nyligen) Och så bootsen. Ingrid verkar vara lika förtjust i sina bruna bikerboots som jag i mina svarta. Kanske dags att man uppdaterar sig nu då efter sån här fin inspiration.

Att låta sig inspireras av modellers stil är inte alltid så lyckat då det som passar dem perfekt ofta ser helt annorlunda ut på oss halvlånga och halvtjocka. Men om man bortser från de korta shortsen tror jag att Ingrids stil borde passa de flesta kroppar.

Bill gör även små intervjuer med sina objekt och på frågan om stilikoner svarar Ingrid:
"I don't really know. That's a hard question. I suppose someone who I consider a style icon could be Joan Didion, I like her style. Isabelle Huppert. Emma Thompson? Having three brothers influences me, perhaps."

Och då vill man ju kolla upp dessa kvinnor lite. Vi börjar med Journalistikonen Joan. Didion.At home in Malibu, Quintana Roo Dunne and her parents, John Gregory Dunne and Joan Didion, in 1976.

Från Wikipedia:
Joan Didion, född 5 december 1934 i Sacramento, Kalifornien, är en amerikansk författare, journalist och essäist. Med sin hädangångne make, John Gregory Dunne, skrev hon flera manus för film. Hon medverkar regelbundet i The New York Review of Books och The New Yorker. Hon är bosatt på Manhattan i New York City.

Hon är en av de främsta representanterna för New Journalism-skolan, med typiskt skönlitterärt narrativa element i nyhetsrapporteringen. Till detta kommer hennes minimalistiska stil, påverkad av Ernest Hemingway, och hennes distanserade förhållningssätt, vilket blivit stilbildande. Hon ger aldrig svar på de svåra frågorna, hon bara gestaltar dem. Under en lång tid skrev hon för modemagasinet Vogue, och övertog Sylvia Plaths plats där, men har senare skrivit för flera andra prestigefyllda tidningar och tidskrifter

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Och här finns en fin artikel av Jan Gradvall från 2005.
"Joan Didion, som fyller 71 i december, är så liten att man knappt ser henne i motljuset när hon öppnar dörren till sin lägenhet på Upper East Side i New York. Hon är så bräcklig och tunn att hon mest av allt liknar en av de vita orkidéer som möter en på ett bord i hallen."

Citat ur artikeln


"- Att skriva handlar om att fokusera. När du fokuserar på något kommer du in i en rytm. Du ser var allt material du kommit över passar in och var det inte gör det. Att behålla den sortens fokus är det allra svåraste med att skriva. Alla avbrott förstör det.

Hur upprätthåller du detta fokus?

- Jag skriver varje dag. Även om det bara blir lite grann. Jag har insett att om jag inte gör det så tar det tre dagar att hitta fokus igen. Det räcker med att bli bortbjuden till någons hus över helgen för att det ska bli förstört. Många tror att du kan skriva var du än befinner dig. Well, you can´t.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Artikeln lockar till både läsning och skrivande men det var ju stilen detta skulle handla om nu. Även om jag misstänker att det är minst lika mycket hennes liv, karaktär och verk som inspirerar Ingrid som hennes klädstil.

  
Isabelle Huppert är  fransk skådespelerska född 1953. Och Emma Thompson känner man ju till. Sämre förebilder kan man ju ha. Gillar att hon refererar till dessa intressanta och naturligt vackra äldre kvinnor.  För livserfarenhet, intelligens och skärpa är ju så mycket mer inspirerande än felfri hy, vita tänder och nyfönat hår. 


Friday, January 15, 2010

Chop chop

Äntligen klippt. Nytt år- ny frisyr - nya tider


Finally i got me hair cut. New year- new hair cut- new Times


- Posted using BlogPress from my iPhone